top of page

Bassie en Adriaan zijn helden!

Mijn vader zei het al: “je hebt mensen en je hebt potloden. Grof gezegd heb je in het leven twee soorten mensen: Mensen die hun pleepapier proppen en mensen die hun pleepapier vouwen. Je hebt mensen die zeggen DoRItos en je hebt mensen die zeggen doriTOS. Je hebt mensen die Mart Smeets een lul vinden en je hebt mensen die hem roemen om zijn kennis en elke aflevering van de avondetappe opgenomen hebben. En je hebt mensen die Bassie en Adriaan stom vinden. Die mensen zijn gek…


Bassie en Adriaan zijn helden. Mijn ouders hebben de bandjes met daarop de liedjes van Bassie en Adriaan moeten aanhoren tot hun oren ervan gingen bloeden. Ik ken hele sketches van Bassie en Adriaan nu nog steeds uit mijn hoofd: ‘Adriaan, de caravan staat in de band!” “Bassie je hebt gelijk, snel!” “O minininininini”

Bassie en Adriaan en de geheimzinnige opdracht is hun hoogtepunt. In deze serie trekken de twee kindervrienden door Europa. Ze laten de kinderen op een geweldig educatieve manier kennis maken met de Europese Unie. Ik wil bij deze zelfs toegeven dat ik mezelf nog steeds betrap op het feit dat ik op Youtube een filmpje van Bassie en Adriaan zit te bekijken. In zo’n filmpje zijn ze nog lekker jong en fit. In zo’n oud filmpje nemen ze de boeven steeds weer te grazen en is vlugge Japie nog lekker gewoon Bassie met een blauwe bril op met één vierkant en één rond glas. ‘Haal de wagen Japie’. ‘Niet zo jagen baas’. Laatst zag ik bij Ivo Niehe hoe Bassie en Adriaan tegenwoordig hun dagen vullen. Ik kreeg er een brok van in mijn keel. Mijn helden zijn echte oude bazen geworden. In niets lijken ze meer op die ‘vervelende clown’ en die ‘irritante acrobaat’, zoals de Baron dat zo mooi kon verwoorden.


Op een druilige maandagavond zit ik achter mijn laptop en kan ik het weer niet laten. Zonder dat ik het doorheb klik ik op het icoontje dat me naar Youtube gaat leiden. Nog geen drie tellen later heb ik Bassie en Adriaan in het bovenste lege balkje ingetikt. (Tot mijn schaamte zie ik dat ze ook gewoon bij mijn zoekvoorspellingen staan) Ik klik op een filmpje en zet mijn koptelefoon op. Dan hoor ik:


Rekenen, lezen dan weer taal Leren, leren, leren waarom moet dat allemaal Je kan toch beter spelen, waarom naar school toe gaan Daar leren ze je lezen wat heb je daar nou aan?

Lezen is toch heel belangrijk? Waarom? Luister wat er kan gebeuren als je niet kan lezen.

Het meisje waar je weg van bent die stuurt je vaak een brief Ze wil zo dolgraag met je uit en vind je erg lief Later trouwt het meisje met een andere man Ja dat zijn de gevolgen als je niet lezen kan Dat is dom, heel dom Dat is dom, heel dom Dat is stom!

Rekenen, lezen dan weer taal Leren, leren, leren waarom moet dat allemaal Je kan toch beter spelen, waarom naar school toe gaan Daar leer je aardrijkskunde wat heb je daar nou aan?

Aardrijkskunde is toch heel belangrijk? Nou, 'k vind het niet belangrijk hoor Nou, dan zal ik je vertellen wat er kan gebeuren


In je nieuwe auto rij je steeds verkeerd De wegenkaarten lezen heb je nooit geleerd Naar de noordpool neem je je zwembroek mee In een bontjas ga je naar de Middellandse zee Dat is dom, heel dom Dat is dom, heel dom Dat is stom!

Rekenen, lezen dan weer taal Leren, leren, leren waarom moet dat allemaal Je kan toch beter spelen, waarom naar school toe gaan Daar leren ze je rekenen wat heb je daar nou aan?

Rekenen is toch heel belangrijk? Nou, 'k vind het niet belangrijk Let op wat er kan gebeuren als je niet kan rekenen

De 6e mei krijg je een krant en leest Over 2 dagen is er een geweldig feest De 9e mei heb je het feest gemist Je weet niet dat 2 en 6 de 8e is Dat is dom, heel dom Dat is dom, heel dom Dat is stom!


Ik doe mijn laptop dicht. Bassie en Adriaan hebben het weer voor elkaar. Het belang van onderwijs in drie coupletten. Moet er natuurlijk wel een juf of een meester zijn! Drommels, drommels en nog eens drommels!


Geschreven door Jona Baan

Jona is docent, schrijver en columnist

Bekend van het geweldige boek Fleudemeu.


Neem ook even een kijkje in de webshop voor de leukste kalender van Nederland!

Comments


bottom of page