Waarom je met pubers de corona-regels niet moet oprekken
top of page

Waarom je met pubers de corona-regels niet moet oprekken

Geschreven door Martine Vente van Tis hier geen hotel



De hele dag thuis zitten, het lijkt de puber natuurlijk heerlijk. Maar vakantie is het niet, dus jij maakt regels. Toch lijkt het net of de pubers die niet helemaal hebben gesnapt. Want hoezo mogen ze niet chillen met vrienden? En moeten ze schoolwerk maken? Ze waren toch vrij? Hierbij is ‘pick your battles’ de beste strategie.


‘Pick your battles’ is de uitdrukking die wij ook veel gebruiken als we het hebben over het opvoeden van pubers. Want: je kunt bakkeleien over dat ene jam-mes dat op het aanrecht is blijven liggen. Dan heb je ruzie in de tent en geen ruimte voor een ander gesprek. Bijvoorbeeld over de tijd van thuiskomen, over het belang van afmaken van school of over het drinken van alcohol.


Grenzen trekken

Onze ervaring is bovendien dat pubers niet zo goed hoofd- van bijzaken kunnen onderscheiden, dus dan doen wij dat maar voor ze. Dus daarom bepalen wij wel waar we over ‘battelen’. Zeker in deze tijden van lock down en Corona is het wel handig om te bedenken waar je je grenzen trekt en waar je toch wat onderhandelingsruimte geeft. Want wij hadden gisteravond na de persconferentie van de ministers ook thuis een vergadering waar we de regels even op scherp zetten. Waaronder, in het kort: op tijd uit bed, op tijd in bed, schoolwerk doen, niet de hele dag gamen en YouTuben en niet afspreken met vrienden.


Het leek net of mijn zoon die nieuwe regels glad vergeten was, toen ik hem vanmorgen om negen uur uit bed trok. Want hij was toch drie weken vrij? En dat schoolwerk? Hij kon toch zelf bepalen hoe en wanneer hij dat deed? Mijn dochter bleek niet te hebben opgelet toen we hadden uitgelegd dat ‘social distance’ ook echt betekent dat je elkaar niet mag zien. En zeker niet -zoals ze constant doet met haar vriendinnen- aan elkaar plukken en huggen. Maar hoe moest dat dan met dat volgende week geplande logeerfeestje?


Bloedchagrijnig

Onze Corona-lockdown begon dus al lekker, met twee bloedchagrijnige pubers op de bank. Online -want waar spreek je elkaar anders?- bleek al snel dat heel veel pubers de regels toch niet helemaal hadden begrepen. En ik zie veel ouders meebewegen met argumenten als ‘Je kunt ze toch niet tegenhouden’ en ‘Vorige week moesten ze nog wel naar school’ en ‘Kinderen kunnen ouderen helemaal niet besmetten’. Maar waarom in dit scenario deze battle niet picken? Voor de gezondheid van je kinderen, je naasten en je landgenoten. Want deze Corona-crisis is iets om heel serieus over te zijn. En mijn ervaring is dat pubers als jij het levensbelang ergens van inziet, zij dat ook zien.


Praten

Doe het wel. Pick die battle. Ga het gesprek aan, verduidelijk de regels en leg het nog maar eens uit. En als het niet anders kan: kies voor deze keer maar wel voor herrie in de tent. Dan zien we de vergeten deksel op de pindakaaspot, het jam-mes op het aanrecht en de poedersuiker op de keukentafel door de vingers. En laat ze een uurtje langer gamen dan normaal. Daarbij: het is nu even vervelend. Weten ze ook eens wat dat is.


Niks missen? Neem een abonnement op de Tis Hier Geen Hotel nieuwsbrief!



bottom of page